Åndedrættet er din bedste ven

Brug dit åndedræt! Det er et virkeligt godt redskab, hvis du oplever, at du er ved at ”tænde af”. Der hvor du har brug for at mærke rigtig godt efter, finde roen og blive konstruktiv, fremfor kortluntet og aggressiv… Det virker!

Du skal bare kende til og bruge nogle enkle teknikker.

Her er fire fokuspunkter, at starte med.

1. Skift spor med dit åndedræt

I situationer, hvor du pludselig føler dig  presset, usikker og hvor temperament og stress er ved at tage over, er dit åndedræt din ultimative bedste ven. Den ven, der altid er der, når du har brug for det. Ved, i disse situationer, at bruge dit åndedræt bevidst, kan du meget hurtigt skifte spor i dit nervesystem. Du kan bevidst skifte over til den del af nervesystemet, der bl.a. står for ro i både krop og sind, overblik, nærvær og tilstedeværelse samt færre stresshormoner. Ganske få  kontrollerede, bedre, dybere og roligere vejrtrækninger giver bonus med det samme. Roen sænker sig i nervesystemet, hvor alle alarmklokker bimler og hjælper dig tilbage i rette spor for at komme videre. Det er noget du kan bruge her og nu! Du skifter ganske enkelt spor og kommer væk fra stress-systemet, hvor du har kort lunte og svært ved at tænke klart og konstruktivt og måske hyperventilerer – og du kan gøre det nu og her, midt i det hele, hor som helst… Men, du skal vide, hvad og hvordan du skal gøre! Derfor, gør dig selv den kæmpe tjeneste at lære dit åndedræt at kende og lær din krop at forstå, hvad et godt  og optimalt åndedræt er og hvordan det føles. Skab bevidsthed i de stunder, hvor der er ro på, og du ikke er presset og stresset ud.

2. Luk munden…

Ja, luk munden! Munden er primært til at tale og spise med ( og kysse…) Når du lukker munden,  og trækker vejret gennem din næse, så stimulerer du den beroligende del af dit nervesystem. Samtidig sætter du tempoet i vejrtrækningen ned, hvilket er et must, hvis du skal finde/bevare roen. Vi er faktisk designet til at trække vejret udelukkende gennem næsen, når vi ikke taler. Øv dig i de rolige stunder og i hverdagen på at trække vejret gennem næsen, så bliver det lettere at bruge, når du føler dig presset og stresset.

3. Heeelt ned…

Træk vejret så dybt som muligt, når du står i en presset situation. Det gælder om at mærke din vejrtrækning, og mærke, hvad kroppen gør så du får en fornemmelse af, at kroppen udvider sig på indåndingen og bliver mindre igen på udåndingen. Mærk det så dybt som muligt. Mærk at du får indåndingen helt ned i maven og meget gerne helt ned til din bækkenbund. Mærk at siderne/ribbenene åbner sig lidt ud af, som en paraply, der stille og roligt bliver slået op. Mærk det helt om i ryggen.  Og sørg for at ånde helt ud hver gang, en lang udånding… Det er vigtigt, da det giver bedre plads til den nye gode indåndning og skaber balancen mellem ilt og kuldioxid! Det kan virke helt uoverskueligt i en stresset situation. Men bruger du de rolige stunder og roen på at øve dig og blive bevidst om det, så skaber du stille og roligt et åndedrætsflow, der er optimalt og balancerende, og DET gør det meget nemmere så at bruge aktivt i en presset situation. Start med at øve dig liggende på ryggen og udvid så til siddende, sideliggende og i shellstretch.

4. Ånd laaaangsomt ud

Vi kender alle til at have fået at vide ”tag en dyb indånding…rolig nu..” Og det er heller ikke forkert.  MEN… Fokuser på dine udåndinger, da de er nøglen til en dybere og bedre indånding! Samtidig er det udåndingen, der giver roen og skaber balance imellem ilt og kuldioxid, så du ikke ender med at hyperventilere og stresse dit system yderligere. Ånd laaaaangsomt ud igennem næsen – og hold gerne den lille kunstpause, inden du ånder ind igen! Det kan lyde nærmest umenneskeligt og helt uoverskueligt i en presset situation, men det KAN lade sig gøre…

Det kræver bare at du øver dig.

Husker på det.

Og gør det.

For det virker!

Det er aldrig for sent at skabe et optimalt åndedræt så bare sæt i gang. Rigtig god fornøjelse med at øve dig! Husk, at intet er helt let i starten og intet virker helt perfekt hver gang, men det virker slet ikke, hvis du ikke prøver.

Få hjælp her.